png01.png

Over Ons

STICHTING VAN DE MARNIXRING IWEIN VAN AALST

De ring “Iwein van Aalst” werd op 01 januari 1979 opgericht en nog datzelfde jaar op 23 juni 1979 plechtig geïnstalleerd. De naamkeuze“Iwein van Aalst”geeft een belangrijke inhoudelijke dimensie aan onze ring. De benaming van onze ring verwijst immers naar de vooraanstaande edelman die in de 12 eeuw als woordvoerder fungeerde bij de plaatselijke opstand van de burgers te Gent tegen Willem Clito, de Graaf van Vlaanderen en de Franse koning.De revolutionaire rede van Iwein van Aalst tijdens de woelige volksvergadering van 16 februari 1128 te Gent wordt beschouwd als de eerste grote politieke redevoering uit onze geschiedenis. Iwein was heer van Aalst, Waas en Drongen maar had ook bezittingen in de Brugse kasselrij, Veurne Ambacht, het Ieperse, Deinze, Ruiselede, Ronse,Oudenaarde, Mater, Horebeke, Westvleteren, Bikschote , Langemark, Komen, Pollinkhove en Tourcoing, Wij mogen veronderstellen dat ook Erembodegem, Hofstade, Gijzegem, Nieuwerkerken en Lede in zijn bezit waren. Iwein van Aalst was voorstander van een verregaande zelfstandigheid van Vlaanderen ten opzichte van de Franse kroon.

In 2019 vierde onze ring haar 40 jarig bestaan. Ter gelegenheid van deze viering publiceerde de ring het boek “Iwein van Aalst”, geschreven door ons zeer gewaardeerd lid Ariël Van den Bossche. Daarnaast werd ook een zangwedstrijd in ten behoeve van jongeren van 12 tot 18 jaar georganiseerd. De finale vond plaats op 01/12/2019 in het CC De Werf te Aalst. De organisatie van deze zangwedstrijd kaderde eveneens binnen de promotie van het Nederlandstalige lied, het ringproject waarvoor de ring Iwein van Aalst zich ten volle inzet.

ORGANISATIES BINNEN HET KADER VAN ONS RINGPROJECT ¨PROMOTIE VAN HET NEDRLANDSTALIGE LIED¨

In samenwerking met het Aalsters stadsbestuur organiseerde de Marnixring Iwein van Aalst reeds 5 groots opgezette Scholenzangfeesten: tweemaal in de Keizershallen (1985 en 1987), driermaal in het CC De Werf (1989,1991,1993)

-In 1987 organiseerde onze ring in de Keizershallen een herdenkinsgconcert als hulde aan Armand Preud'homme (1904-1986)

-in 1990 werd in samenwerking met het stadsbetsuur en het A.N.Z het eerste Vlaams Aalsters Zangfeest georganiseerd waar meer dan 1.100 toeschouwers meezongen.

-in 1992 in samenwerking met MRIS en A.N.Z organisatie in De Werf van een grootse zangnamiddag onder het motto “Vlaanderen zingt samen”

-in 1995 organisatie in de Keizershallen van het tweede Vlaams Aalsters Zangfeest

-in 1997 nodigde de Marnixring Iwein van Aalst iedereen uit op de uitvoering van de cantate “ Kringen van Tijd”, in de Kapucijnenkerk te Aalst.

-2006 organiseerde onze ring in CC De Werf een hommage aan Louis Neefs

-in 2011 programmeerden wij in CC De Werf het optreden “Ouwe makkers”, uitgevoerd door Zjef Van Uytsel, op tournee met 8 begeleiders.

-in 2015 hadden wij in het CC De Werf Eva De Roovere te gast met haar tournee “Mijn huis intiem”

Close